Zafer Küçükşabanoğlu

AIPA Kurucusu ve Başkanı
UNESCO Yapay Zeka İzleme Grubu Üyesi

1989 Mayıs ayında Kastamonu’da doğan teknoloji girişimcisi ve iletişimcisi Zafer Küçükşabanoğlu; 2018 Nisan ayında Türkiye’nin ilk ve tek Hologram Merkezi’ni kurmuştur. 2021 Şubat ayında Türkiye’de yapay zeka alanında ilk kurulan sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yapay Zeka Politikaları Derneği’nin (AIPA) Kurucu Başkanı olan Küçükşabanoğlu, 2021 Eylül ayında RECRO AI şirketini kurmuş; 2021 Mart ayında UNESCO Yapay Zeka İzleme Grubu Üyesi ve 2022 Ağustos ayında Ulusal Yapay Zeka Stratejisi İnsan Kaynakları Çalışma Grubu Üyesi olarak seçilmiştir.

2023 Haziran ayında merkezi Londra’da olan Open Data Institute, 2023 Kasım ayında ise Dünya’nın en önemli düşünce kuruluşlarının başında gelen Chatham House’a üye olarak, yapay zeka ve uluslararası ilişkiler alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir. Küçükşabanoğlu 2010/2018 yılları arasında; Activa Organizasyon, Artı 1 Grup, ZM Teknoloji ve Atlasjet firmalarında kurucu ve yönetici görevlerinde bulunmuştur.

Küçükşabanoğlu, Kastamonu Genç Girişimciler Derneği (KASGEG) kurucu başkanlığı ve Türkiye Genç İş İnsanları Derneği’nde (TÜGİAD) İcra Kurulu Üyeliği ve Girişimcilik Komisyonu Başkanlığı görevlerinde de bulunmuştur. Ayrıca 2012 Mayıs ayından itibaren Beşiktaş JK Kongre Üyeliği görevini sürdürmektedir. 2022 Kasım ayında Dünya’nın en prestijli motivasyon konuşmaları organizasyonu olan TEDx’in Türkiye ayağında Endüstri Devrimi ve Web 3 Devrimi Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar başlıklı konuşmasını gerçekleştiren Küçükşabanoğlu, 2022 Ekim – 2024 Ocak tarihleri arasında TRT Haber TV kanalında yayınlanan ve 33. bölüm süren Teknolog isimli teknoloji programın moderatörlüğü üstlenmiştir.

Küçükşabanoğlu, Yapay Zeka Diplomasisi, Devletlerin Ulusal Yapay Zeka Stratejileri ve Yapay Zekanın Topluma Etkileri konularında çalışmalar ve araştırmalar yapmaktadır. 2018/2019 yılları arasında Marmara Üniversitesi ve 2021/2022 yılları arasında Ufuk Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak girişimcilik dersleri veren Küçükşabanoğlu, 2023 yılından itibaren Gazi Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak yer almaktadır. 

Küçükşabanoğlu’nun, 2019 Eylül ayında ‘’Türkiye-ABD İlişkilerinde Özal’lı Yıllar’’ ve 2021 Ocak ayında ‘’Z’nin Siyaseti’’ isimli iki adet kitabı yayınlanmış; 2023 Nisan ayında Geleceği Şekillendiren Güç: Yapay Zeka kitabında ‘’Yapay Zekanın Siyaseti’’ ve 2023 Kasım ayında ise Yarının Teknolojik Vizyonu ve Yapay Zeka kitabında ‘’Birleşik Kralık’ın Yeni Güç Stratejisinde Yapay Zeka’’ bölümlerini kaleme almıştır.

Küçükşabanoğlu’nun ABD’nin en prestijli yayınevlerinden biri olan CRC’den ‘’Looking at Artificial Intelligence (AI) From Social Relations: Social Influence, Conformity and Bias’’ isimli kitap bölümü yayınlanmıştır. Küçükşabanoğlu’nun ayrıca 2023 Mart ayında ABD’nin Yeni Güç Stratejisinde Yapay Zeka ve 2023 Aralık ayında ise ‘’Dezenformasyon ve Yapay Zeka’’ isimli makaleleri yayınlanmıştır.

2024 Temmuz ayında yapay zeka ve uluslararası ilişkiler çalışmalarını ‘’AI Diplomacy’’ markasında bir araya getiren ve Dünya’da ilk kez bu kavramı ortaya koyan Küçükşabanoğlu, diplomasi alanında da uluslararası ekosistemde çalışmalarına devam etmektedir. Dünya’nın en büyük teknoloji fuarlarından olan Dubai GITEX, Barcelona MWC, London Tech Week ve The AI Summit London etkinliklerine katılan Küçükşabanoğlu, 2023 Nisan/Ağustos tarihleri arasında İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunarak, yapay zeka konusunda çeşitli araştırmalar ve çalışmalarda bulunmuştur.

Çeşitli alanlarla ilgili onlarca ödülü bulunan Küçükşabanoğlu, üniversitelerde 100’den fazla konferans verip, binlerce gençle bir araya gelmiştir. Halen çeşitli televizyon, radyo kanallarına ve online platformlara konuşmacı olarak katılarak teknolojiyle ilgili düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmaktadır.

Uluslararası Ticaret ve Uluslararası İlişkiler alanlarında Çankaya Üniversitesi ve Ufuk Üniversitesi’nden diplomalara sahip olan Küçükşabanoğlu; doktora çalışmalarına devam etmekte olup, iyi derecede İngilizce, başlangıç seviyesinde Rusça bilmektedir.